Ny studie på övervikt samt flera bra intervjuer

Våren 2020, en märklig period, minst sagt. För egen del så släppte kollegorna på GIH och undertecknad en studie på förekomsten av övervikt, fetma och svår fetma, samt hur dessa variabler utvecklats sedan mitten av 90-talet. Det var ganska häpnadsväckande ökningar.

Övervikt bland män är nu 64% och 44% bland kvinnor (54% totalt). Fetma har ökat från 9 till 17%, med en mer än dubbelt så hög förekomst bland människor med låg utbildning jämfört med hög utbildning (10% vs 22%). Studien hade 447 000 deltagare, och innehöll data på uppmätt BMI (inte självrapporterade), så resultaten är tillförlitliga.

Fig 1_png

Jag undrar när våra politiker ta sitt förnuft tillfånga och satsa mer seriöst på prevention, det självklara alternativet. Vad ska vi egentligen lämna för samhälle till våra barn? Ett mer långsiktigt ledarskap efterlyses, inklusive från våra stora företag, främst inom den oerhört inflytelserika matindustrin. Ta ett större ansvar för framtiden. Riktig glädje och meningsfullhet kommer när man hjälper andra, inte när man girigt roffar åt sig pengar och inflytande på andras bekostnad.

Länken till studien finns här: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1403494820914802

Jag pratade om studien i TV4 Nyhetsmorgon:

https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/allt-fler-vuxna-är-överviktiga-kostar-samhället-extremt-mycket-pengar-12771605

Jag hade även nyligen förmånen att medverka i HOBS Möter, ett lysande initiativ för att sprida forskningsbaserad kunskap om övervikt, bl a för att slå hål på vanliga myter och fördomar, med ett tydligt mål att minska stigmatiseringen och mobbingen. Förutom undertecknad kan du lyssna på Ata Ghaderi, Ximena Ramos Salas, Joanna Uddén Hemmingsson (hustrun), Anne Börjesson, Jenny Vinglid (HOBS fantastiska ordförande) och undertecknad.

En är på svenska: https://www.hobs.se/zone/hobs-moter/inside/963

Och en är på engelska: https://www.hobs.se/zone/hobs-moter/inside/964

Personligen tyckte jag den engelska blev bäst. Vi pratade bl a om bantningens hopplöshet och att det så lätt leder till destruktiva mönster och tankar. Vi hann även med vanliga myter om övervikt (kalorierna etc), den nya studien (ovan), samt hur man kan förbättra sin hälsa på ett sunt och naturligt sätt helt utan viktnedgång. Det viktigaste är naturligtvis att jobba med insidan, och att gradvis släppa på kroppshetsen (lättare sagt än gjort, jag vet), men ge det tid, och se vad som händer. Övervikt är trots allt (oftast) bara toppen på isberget, och det gäller att jobba med det som finns under ytan. Jag skriver mycket om detta i Slutbantat, men intervjuerna kan förhoppningsvis förstärka budskapet ytterligare.

Du kan även lyssna på en utmärkt pod jag var med i nyligen med Natalie Yonan (Healthfulness Podden, finns på Spotify mfl), där vi pratade kropp och bantning, men även ett lite mer kryptiskt ämne jag kallar för forsränning. Du kan tills vidare se det som ett betydligt mer spännande, innerligt och kreativt sätt att leva på än det traditionella och ganska destruktiva ekorrhjulet, där folk bränner ut sig på rad. Det finns betydligt bättre sätt att leva på.

Namnlöst 2

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s