Välkommen!

Länge trodde jag att det bästa sättet att förbättra människors hälsa på var att göra vetenskapliga studier. Men på senare tid har det blivit uppenbart att det som behövs minst lika mycket är kommunikation utåt så att kunskapen kan omsättas i välbehövlig handling.

Med den här bloggen vill jag dela med mig av mina idéer kring vad både individ och samhälle kan göra för att bromsa ohälsan, som i dagsläget är på väg åt helt fel håll. Enskilda röster har inte alltid så stort inflytande på utvecklingen men när vi förenar oss kan vi åstadkomma betydligt mer.

Med min bakgrund som forskare kan jag presentera en vetenskaplig bild av hälsofrågorna. Men att enbart förlita sig på forskning skulle komplicera arbetet med att förbättra hälsan på ett onödigt sätt. Vi behöver vårt förnuft minst lika mycket som vi behöver vetenskapen.

Behöver vi t ex perfekta studier på hur övervikt eller psykisk ohälsa ska förebyggas, som skulle ta många år att finansiera, genomföra och publicera? Jag tycker inte det. Det finns gott om saker vi kan göra redan nu som med all sannolikhet kommer ha mycket god effekt.

Till vetenskapen och förnuftet vill jag även bidra med positiva tongångar kring hälsofrågorna. Tonen i hälsodebatten har varit hård länge nog nu. Det är hög tid att vi fick en mer konstruktiv dialog kring vad som behöver göras. Det är när vi förenar oss som vi skapar kreativa och effektiva lösningar. Det är dags att agera.

Erik Hemmingsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s