Ny studie: Barnfetman fortsätter att öka

4505227_orig

Det har varit ganska mycket prat i media de senaste åren om att barnfetman har stannat av eller tom minskat. Det är inte min tolkning av läget. Nu kommer en ny studie från USA  som visar att barnfetman ökat relativt linjärt mellan 1999 och 2014. Mätningar är utförda med 2-års intervaller. Som ni kan se så hoppas siffrorna upp och ner lite mellan åren, men  på det hela taget en relativt stabil utveckling. Men varje gång siffrorna ligger plant mellan två mätningar, eller tom gått ner, så har det blivit väldigt positiva rubriker.

Barnfetma

Enligt mig är det inte så lämpligt att utvärdera trender av detta slag annat än i ett långsiktigt perspektiv, speciellt inte eftersom epidemin varit under uppseglande i minst 50 år nu.

Sedan ska man komma ihåg att undersökningar som denna använder BMI för att plotta utvecklingen, och det måttet säger ingenting om kroppsammansättning. Det finns en hel del som talar för att vi (speciellt amerikaner) för ett givet BMI har en högre fettprocent nu än för några decennier sedan. Så även om BMI skulle ligga konstant under en viss tidsperiod så har vi antagligen lagrat in mer fett.

Speciellt oroande är den snabba relativa ökningen av svår fetma, linjen längst ner i figuren och den snabba ökningen bland lägre socioekonomiska klasser. Även i Sverige ser vi en liknande utveckling.

Och vad gör vi för att förebygga barnfetman? Inte mycket, i min mening. Verkligen inte mycket.

Erik Hemmingsson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s