Fem bubblare när det gäller ohälsan

 

 

Skärmavbild 2016-04-26 kl. 12.08.36

Jag fortsätter på temat hälsoutmaningar, och listar ytterligare fem saker att hålla ögonen på. De är kanske inte lika uppenbara och etablerade som vid tidigare inlägg, men definitivt under uppsegling.

Gifter i mat och miljö

Jag läste nyligen att FN uppskattar att det dör ca en miljon per år som ett resultat av kemikalier, t ex i livsmedelsindustrin. Känn på den siffran lite. En stor del av dessa kemikalier hamnar helt avsiktligt i din mat. Trots att det finns gränsvärden så vet jag att alla gränsvärden av denna typ är väldigt godtyckliga, och det är dessutom extremt svårt att förutsäga huruvida det finns interaktioner mellan olika typer av gifter, dvs att två olika gifter skapar en betydligt farligare effekt än summan av de enskilda komponenterna, 1+1=3 ungefär. Vem vet dessutom hur länge gifterna stannar kvar i jorden och bara läggs på hög. Hur kommer jorden må när våra barn är stora?  Sjukt är bara förnamnet.

Urbaniseringen

Människor har knappast utvecklats för att bo i städer, med allt vad det innebär i form av stress, trängsel, dyra bostäder, mikropartiklar, mm. Sverige har haft en extremt snabb förflyttning av människor från landsbygd till storstäder. Som uppväxt i Stockholm har jag  på nära håll sett utvecklingen och undrat hur detta fenomen är förenad med god hälsa, med tanke på att vi är gjorda för att leva i samklang med naturen.

Strålning från IT-apparater

Själv kan jag inte hålla en mobiltelefon mot örat speciellt länge innan det börjar ”koka” därinne, och samma sak händer när jag sitter med en laptop i knät. Uppenbart är strålningen något min kropp reagerar negativt på, knappast konstigt. Det finns gott om studier som visar på en ökad risk för diverse saker med strålningen från telefoner, wifi, mm, såsom yrsel, koncentrationssvårigheter, och huvudvärk. Även WHO, inte direkt känd för sin snabbhet, säger att strålningen potentiellt är cancerframkallande. Om varje barn i skolan ska sitta med en Ipad flera timmar per dag framöver så förstår ni att någonting är galet. Och vem har inte noterat hur alla fula IT-master ploppat upp som svampar de senaste åren. Vi betalar ett högt pris för att ständigt kunna kolla mail och väder på mobilen. Kanske är det dags att göra som Schyffert och downsiza.

Internetberoende

Ett nytt område, nära relaterat till ovanstående punkt, och definitivt något att hålla reda på. TV-soffan borde definitivt döpas om till skärmsoffan, så mycket tid som vi spenderar med en skärm. Kan man verkligen bli beroende av telefonen/datorn/facebook, mm? Tveklöst. Du kommer kanske inte må som Renton i Trainspotting, men helt lätt att bara sluta är det nog inte.

Den galna cirkusen

Det finns verkligen massor vi som individer kan göra för vår hälsa. Men samtidigt ska vi heller inte bortse från att vi lever i ett sammanhang, där vi också påverkas av väldigt många andra faktorer. Våra samhällen hoppar tillsynes konstant från kris till kris, speciellt om man ska tro det som står i media, t ex ekonomin som dyker, kommande pandemier, terrorister, eller USA:s presidentval. Själv föredrar jag Good News Magazine så slipper jag skrämselpropagandan och känslan av Groundhog Day.

Varför valde jag just dessa fem? Självklart är det högst subjektivt, men jag använder även lite vetenskapliga resonemang, t ex begreppet population attributable risk, förkortat PAR. Lite förenklat är det ett begrepp som inte bara tar hänsyn hur pass skadlig/toxisk en specifik faktor är, och dosen av det ämnet, utan framför allt antalet som exponeras. Arsenik, t ex, är väldigt skadligt/toxiskt, men det är inte många som exponeras, därmed är inte arsenik med på listan.

Fenomen som besprutningsgifter i potatisen eller wifi-strålning är däremot någonting som extremt många exponeras för, vilket gör att enbart en liten potentiell skadeeffekt får en hög PAR.

Erik Hemmingsson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s