Om medverkan i media, samt värdet av husmanskost

Snabbmat_Svenska_klassiker2

Mycket media nu, blev precis uppringd och tillfrågad om medverkan i ytterligare TV-program. Det är med lite skräckblandad förtjusning jag lyssnar på deras förfrågningar.

Samtidigt som alla forskare ska bidra till folkbildning, den sk tredje uppgiften, har vi oftast noll mediaträning i bagaget, och journalister är inte alltid de lättaste att samverka med. Det är nog heller inte så lätt för journalister att få något vettigt ur en forskare alla gånger. Det blir ofta mesigt och urvattnat, knappast bra TV.

Tyvärr är det många av mina kollegor som aktivt tar avstånd från media efter mindre trevliga erfarenheter, vilket resulterat i att Svenska folket oftast inte får information om kost och motion mm från andra än journalister. Det är kanske inte så konstigt att informationen kring mat, motion och livsstil är så förvirrande?

Tyckte annars SVT-programmet om övervikt i måndags var bra på många sätt, det hjälper att förmedla nya perspektiv på varför vi har en fetmaepidemi, vilket inte på långa vägar bara handlar om kalorierna. Bra att det framkom.

Jag hade dock gärna föredragit en annan slutkläm än att lösningen är att äta mer husmanskost. Mångas bild av husmanskost är nog – numera – typ falukorv med strips och ketchup, eller ännu värre, dvs rena skämtet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s