Vad jag tycker om Brexit och vad som kommer härnäst

Emperors-New-Clothes-620x557

Sommaren är här och den stora nyheten så här långt är tveklöst Brexit. Jag välkomnar detta och tror att vi kommer få bra effekter överlag, förhoppningsvis även för folkhälsan. Personligen har jag tröttnat på ansiktslösa, formlösa och namnlösa byråkrater i Bryssel  som ska bestämma över mig och andra, som dessutom tillsynes inte ansvarar inför folket på något tydligt sätt. EU representerar knappast den sortens demokrati vi behöver.

Alla som sålde in EU till Sverige och andra länder för flera decennier sedan gav oss stora och fina visioner och löften, men ett antal decennier senare kan jag konstatera att inte mycket infriats. Friktionen inom och mellan länder i EU är uppenbar, polariseringen den värsta jag kan minnas, ekonomin är en katastrof, immigrationen likaså, klyftorna är större än någonsin etc. Den huvudlösa expansionen och imperiebyggandet är rena vansinnet. 

20160514_brexit1

Jag vill verkligen ge en eloge till alla britter som röstade på Brexit inför en helt sanslös och ogrundad skrämselpropaganda i media. Det var samma visa när skottarna röstade på huruvida de skulle vara kvar i unionen, och den gången fungerade det.

Men nu är det uppenbart att många har tröttnat på lösningar där makthavarna är långt borta från folket, oavsett om det är i London eller Bryssel, och kan dessutom se igenom medias påtryckningar, som nästan alltid går hand i hand med etablissemangets önskningar. Är det verkligen rimligt att journalister ska få hetsa fram en viss politisk synpunkt (nästan alltid att bevara status quo) när deras arbetsgivare till väldigt stor del är stora mediakoncerner? Jag tycker inte det.

Who-owns-Media-574x350

Personligen tror jag att detta bara är början på EU:s sönderfall, åtminstone i den version den existerar nu. EU kommer med all sannolikhet tappa fler medlemmar inom närtid och kommer därmed tvingas till en välbehövlig och djupgående reform, där vi gradvis skalar ner monsterbyråkratin till en lös allians av samarbete. Då bör vi rimligtvis få en bättre plattform för att lösa de problem vi behöver hitta lösningar på, exempelvis när det gäller folkhälsan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s