Upprop mot fetma: din hjälp behövs!

God fortsättning på det nya året, behovet av en nystart har nog sällan varit större för mänskligheten. Det gäller som bekant även inom hälsoområdet, där klyftorna har vuxit sig tämligen extrema, och fortsätter att växa. Vilken hälsa och vikt du har idag beror till väldigt stor del på vilken utbildning och inkomst du har, vilka föräldrar du har, din etnicitet, samt var du bor någonstans.

exit

Så kan vi naturligtvis inte ha det. Alla människor är lika mycket värda och då kan vi heller inte ha en hälsa på väldigt ojämlika villkor. Det gäller i högsta grad vilket BMI du har, dvs din risk för övervikt och fetma.

Det jag och tre andra kollegor (Helena Dreber, Anna Gunnerbeck och Lars Jerdén) nu gjort är att vi tillsammans diskuterat oss fram till ett antal åtgärder för att öka samhällets insatser med att förebygga övervikt och fetma i socioekonomiskt utsatta områden.

Det handlar om följande fem punkter:

  1. Näringsrik mat som främjar hälsa måste bli det enkla och naturliga valet: Inför en särskild skatt på läsk som ett första steg mot en mer omfattande sockerskatt, där inkomsterna kan finansiera hälsofrämjande insatser. Matjättarnas möjligheter att marknadsföra skadlig skräpmat bör kraftigt begränsas, inte minst reklam som är riktad mot barn och ungdomar.
  1. Öka preventionen inom hälso- och sjukvården:Socialstyrelsen har utarbetat riktlinjer för åtgärder mot fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor bland vuxna, men följsamheten till riktlinjerna är låg. Dessa preventiva åtgärder måste prioriteras mycket högre i sjukvården än vad som är fallet idag.
  1. Bygg bort fysisk inaktivitet:Varje person i Sverige ska ha goda möjligheter att röra på sig dagligen, och alla ska känna sig trygga under lek och motionsutövning. Vi behöver därför en markant förbättrad infrastruktur för fysisk aktivitet i vardagen, som främjar rörelse framför stillasittande, t.ex. vad det gäller skolgårdar, parker och cykelbanor.
  1. Alla barn ska stödjas i att etablera en livsstil som främjar hälsa:Förskolor och skolor bör servera våra barn näringsriktig mat, liksom minska barns exponering för skräpmat, t. ex i skolkafeteriorna. Alla barn skall ha möjlighet och uppmuntras till minst en halvtimmes daglig fysisk aktivitet i skolan.
  1. Personer med fetma behöver ökad förståelse och stöd, inte ytterligare skuld- och skambeläggande:Hälso- och sjukvård liksom skola måste arbeta aktivt för att stävja den diskriminering som personer med fetma utsätts för.

Vi hoppas att du tycker som oss, och över 50 av Sveriges ledande experter på området, att följande fem punkter borde vara rena självklarheter att införa för alla ansvarstagande samhällen och demokratier. Att våra politiker inte vidtagit konkreta åtgärder mot fetman är något av ett mysterium för mig. Vi har all förvarning som behövs från länder såsom USA och Storbritannien när det gäller vad vi kan förvänta oss om vi inte agerar. Vi vill inte hamna i deras situation.

Att förebygga fetma är till 100% möjligt, men då måste vi agera, på alla nivåer. Hjälp till genom att skriva under uppropet HÄR, och sprid det på sociala medier. Du kan även hitta betydligt mer bakgrundsinformation på vår hemsida HÄR.

Läs även vårt första inslag i media, där Helena Dreber nyligen intervjuades i Läkartidningen HÄR. Själv medverkade jag i SvD i mellandagarna och pratade fetma generellt och att vi behöver förändra vår miljö för att motverka epidemin HÄR.

Vi fyra som arbetat fram förslaget har gjort så på vår fritid, och kommer så fortsätta. Vi tar inte emot donationer utifrån, utan vi värnar om vår egen och uppropets integritet. Vi har ingen egen agenda eller driver en linje som gynnar våra egna intressen. Allt vi vill är att ge utsatta människor en vettig chans att slippa övervikt och fetma, och dess konsekvenser. Nu behöver vi din hjälp.

Erik Hemmingsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s