Det här inspirerar mig

Under de senaste månaderna har jag följt utvecklingen i North Dakota med stort intresse, där framför allt Siouxbefolkningen gjort fredligt motstånd mot den oljepipeline som var planerad att gå igenom deras mark. Polisen har använt mindre angenäma strategier såsom tårgas, gummikulor, hundar, arresteringar, vattenkanoner i minusgrader, mm för att skrämma bort ursprungsbefolkningen, men till ingen nytta.

crane-murdoch-native-american-rights-01-1200

Det finns så mycket galet med olja, inte minst dessa pipelines som skär igenom landskapet och som läcker ut mängder med olja. I detta fall skulle Missouriflodens vatten hotas, en vattentäkt för ca 18 miljoner människor. Allt för att oljebolagen ska tjäna pengar.

Den här videon förklarar, på ett lättsamt sätt, det absurda i det som händer. Den enda av USA:s ledande politiker som uttalat sig kritiskt om detta är Bernie Sanders.

Det sätt som vita män behandlat jordens ursprungsbefolkningar på är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi har satt dem i olika reservat och utsatt dem för en kränkande särbehandling (minst sagt) så att vi kan fortsätta köra över dem och deras traditioner och kultur, inkl här i Sverige. Som ett resultat av detta finns det få grupper som idag så mycket psykisk ohälsa, alkoholism, fetma, fattigdom, drogmissbruk, mm, som jordens ursprungsbefolkningar.

Men bevisligen finns det fortfarande många krigare kvar bland dessa folk. Stammarna har enat sig, och andra grupper har rest dit inkl USA:s många krigsveteraner, som inte längre tolererar övergreppen från polisen på ursprungsbefolkningen. Tillsammans har de nu framgångsrikt avvärjt ”oljemaskineriet” genom fredliga protester, så att bolaget inte längre får dra sin pipeline genom deras område.

redhawk-450x270

Det här exemplet visar tydligt på behovet av att vi enar oss om vi vill åstadkomma förändringar till det bättre. Om vi exempelvis vill få bort skräpmaten, eller minska de sociala klyftorna i ohälsa, så är det fullt möjligt. Men det kräver att vi enar oss och agerar tillsammans. Historien visar tydligt att vi kan inte lita på att våra folkvalda ska lösa utmaningar av detta slaget åt oss, eller att exempelvis matjättarna ska börja ta ansvar. Riktig förändring kommer från gräsrötterna. Om vi ska lämna över en vettig värld åt våra barn och barnbarn måste vi alla agera tillsammans.

gandhi-be-the-change-quotes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s