Länkar till inslaget i SVT och tillhörande artiklar och chatt om fetmaförebyggande samhällsåtgärder

upprop-jpg

Gårdagens inslag i både Rapport och Aktuellt om samhällets ansvar för att förebygga fetma är ett stort genombrott för vårt arbete, stort TACK till SVT för detta!

Det som var mindre bra var avsaknaden av tydliga besked från folkhälsoministern Gabriel Wikström. Han menar på att ökad samverkan kan vara en bra lösning, och hänvisade till ett projekt i norra Finland (Seinäjoki). Vad jag känner till finns ännu ingen studie publicerad på detta, men det ska naturligtvis bli intressant att följa. Det var påfallande platt från ministern.

Ni kan se inslaget genom att spola fram till 21 min på följande länk:

http://www.svtplay.se/video/12087334/aktuellt/aktuellt-26-jan-21-00?start=auto

Inslagets absolut modigaste person var Orley Andreasson som väldigt öppet berättade om hur det är att leva som överviktig i dagens samhälle, och den mobbing och diskriminering han utsätts för. TACK Orley, du har verkligen bidragit till att lyfta upp denna viktiga fråga, och därmed bidragit till hur vi kan bli av med detta stora problem. Att reducera de psykosociala aspekterna av fetma är det som främst håller uppe min motivation.

Det fanns även två väldigt bra och djupgående artiklar som dels förklarar varför vi inte ska döma eller diskriminera människor med övervikt, samt en varning vad som väntar om vi inte agerar.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-ska-du-inte-skuldbelagga-manniskor-med-overvikt

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-svenska-politiker-maste-agera-mot-fetman

Bara dessa två artiklar har redan delats över 3000 ggr, speciellt den första om stigmatiseringen, och visar tydligt på engagemanget i frågan, och att människor nu tycker att samhället måste agera.

Sedan finns det är en chatt jag medverkade i med många bra och viktiga frågor:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-var-chatten-om-fetma

Det finns även en skriftlig intervju med Orley Andreasson.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sluta-bry-er-om-vad-jag-ater

Slutligen efterlyser jag en mycket större debatt om matindustrins roll i fetmaepidemin, som är tämligen omfattande. Vilket ansvar tar matjättarna för all ohälsa som deras produkter orsakar? Om du arbetar inom matindustrin med dessa frågor får du gärna kontakta mig på erik.hemmingsson@gih.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s