I’m back! Och det har hänt en hel del

IMG_2342

Tidigt på året blev jag kontaktad av Cecilia Viklund, förläggare på Bonnier Fakta, som undrade om jag var intresserad av att skriva en bok, som skulle handla om sådant jag uttalat mig en hel del om i media. T ex den här artikeln på SVT:s web, som hade fler än 5000 delningar. Jag var inte helt såld på idén först, bl a eftersom jag redan hade fullt upp på GIH och ville satsa på konsten mer, det är så mycket jobb, men insåg ganska fort att jag vore galen om jag tackade nej till ett sådant erbjudande. Det här var en chans jag antagligen inte skulle få så många gånger, äntligen skulle mina budskap kunna nå en betydligt större läsekrets än vanligt. Så jag tackade ja! Jag är verkligen så tacksam att Cecilia trodde på mig, och att det skulle bli en fantastisk bok. Nu när den nästan är färdig för tryckeriet så kan jag inte vara mer nöjd med hur den blivit.

Jag visste inte att det skulle bli den varmaste sommaren sedan Dackefejden, men det gick bra ändå. Och det var så mycket roligare än vad jag trodde det skulle vara. Det var verkligen inget blod, svett och tårar, och när det går lätt är det rätt. Men utan 100% uppbackning från min fantastiska fru, Joanna, själv en framstående överviktsforskare och lysande kliniker, hade det naturligtvis inte gått. Tack, Joanna!

Jag vill inte avslöja alltför mycket om bokens innehåll ännu, men som ni förstår av titeln är ett centralt tema varför bantning inte fungerar, och varför vi måste lägga ner tjatet om kalorierna, som bara skuldbelagt så många helt i onödan. Det kommer även bli en hel del djupdykningar på vad övervikt beror på, och hur kroppen fungerar, inte minst när det gäller lagring av fett och viktregleringen. Och naturligtvis kommer jag ge min syn på vilka strategier som fungerar för att du och andra kan leva mer i balans, i samklang med kroppen istället för kamp och ångest. Boken kommer inte minst ge välbehövlig upprättelse till alla som kämpat med vikten och intalat sig själv att de har en svag karaktär eller liknande.

I förrgår var jag och presenterade boken på Bonnier tillsammans med Cecilia, och det  kändes så bra. Jag har verkligen ett fantastiskt team av bokproffs på Bonnier som hjälper mig med allt möjligt, det kunde inte vara bättre eller roligare. Tack till er alla!

IMG_3038

Igår var jag även med i Lillelördags pod tillsammans med två andra gäster, för att prata kroppsfixering, bantning, psykisk ohälsa, mm. Det blev en väldigt bra diskussion, gå gärna in och lyssna: https://www.acast.com/lillelordag. Det är många bra diskussioner just nu i Sverige om övervikt, inte minst tack vare Mia Skäringers serie på SVT. Vi behöver verkligen mer debatt, inklusive om ämnen där känslorna lätt tar över, som utseendefixeringen, instagramkulturen och psykisk ohälsa. En av gästerna, artisten Mikaela Urbom, hade tidigare anorexi. Hon hade väldigt kloka insikter om hur hon tillfrisknade, vilket du bl a kan läsa i hennes bok, något jag absolut kommer att läsa: https://www.adlibris.com/se/bok/om-jag-bara-vore-lite-smalare-9789188193612

IMG_2335

Det får räcka för denna gång, men nu vet ni varför det varit lite tyst ett tag.

Erik

En reaktion på ”I’m back! Och det har hänt en hel del

  1. Morsan skriver:

    Blev så jätteglad när jag läste ditt inlägg! Så himla kul och vi är så jättestort över dej!
    Massor av kramar 😊☺❤💙💜💛❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s