Många möten

Januari 2019 kommer jag aldrig att glömma. Under flera veckor gjorde jag nästan inget annat än att leva med min inbox, främst intervjuer med journalister men också många läsarreaktioner på boken. Det har varit fantastiskt roligt på alla sätt, tack till er alla som jag haft kontakt med. Nu har det börjat lugna ner sig, och det finns utrymme för annat.

I veckan som gick föreläste jag i Köpenhamn på deras motsvarighet till Läkaresällskapet, Domus Medica, på en heldag om hur vi ska förebygga övervikt på samhällsnivå. Min roll vara att prata om stress tidigt i livet, och vilken avgörande roll det spelar i utvecklingen av övervikt. Det knöt bl an till den här artikeln jag skrev för knappt ett år sedan, som till stor del handlar om länken mellan stress och skräpmat. Om du vill se bilderna jag visade kan du maila mig på erik.hemmingsson@gih.se.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5958160/

Namnlöst

Jag hade blivit inbjuden av Thorkild Sorensen, professor i epidemiologi och socialmedicin på Köpenhamns universitet, en riktig legend. Han är en av få kollegor vars forskning är omnämnd i boken. Jag och Thorkild passade på att skaffa oss nya planer på forskning om sociala faktorer och utvecklingen av övervikt.

Namnlöst2

Förutom detta har jag även haft förmånen att medverka i flera poddar, bl a med Therese Alvén, en bekant från tennisplanen, som bl a skrivit så bra om kroppshetsen och ätstörningar, och inte minst rörelseglädje med ett starkt familjeperspektiv, så bra, kolla in henne.

http://teresealven.se/nytt-poddavsnitt-23-slutbantat-intervju-med-erik-hemmingsson/

Jag var även med på Topphälsas utmärkta Pepp-podden, det blev en riktigt skön mix av allvar och humor med härliga och inspirerande hälsoduon Pamela Andersson och Sandra Hiort, lyssna här:

https://poddtoppen.se/podcast/1159834061/pepp-podden/varfor-gor-stress-oss-feta

Jag har även pratat med grymma Johannes Cullberg som startade Paradiset, som visar den storskaliga matindustrin att det går att driva mathandel utan att det sker på bekostnad av hälsa eller miljö, så bra. Jag har även poddat med Mia Ånemyr, som har så många vettiga tankar om övervikt, mat, mm, och som jobbat mycket med kraftig övervikt och överviktskirurgi. När samtalen med Mia och Johannes är publicerade så kommer nya länkar.

I veckan som kommer (12/2) har min arbetsgivare GIH ordnat ett seminarium om kroppshetsen. Jag kommer att föreläsa tillsammans med min helt fantastiska kollega Elin Ekblom-Bak, och minst lika fantastiska Jenny Vinglid på HOBS. Det finns fortfarande platser kvar, gå in och anmäl er här:

https://www.gih.se/SAMVERKAN/Evenemang-av-GIH/Seminarium-om-kropphets-och-overvikt/

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s