Intervju: tankar, planer, NYMO, och ett boktips

A-1413423-1423075788-5393

Fråga: Det var ett tag sedan vi pratades vid, vad sägs om lite frågor?

Svar: Helt OK.

Fråga: Hur har sommaren varit?

Svar: Skön. Mixat lite Bohuslän, Härjedalen och en del hemmafix på huset. Jag tycker det är ganska behagligt att gå och skruva på saker därhemma, det ger en bra balans till allt teoretiskt jag håller på med. Och imorgon är det skolstart, så då är vardagen officiellt här.

Fråga: OK, och har du ägnat dig åt något lite djupare i sommar, typ självreflektioner, nya insikter, eller annat?

Svar: Ja, jag är tröttare än någonsin på det ytliga, sådant som mest känns som små smällkarameller, och känner att jag ska inte fastna i det, eller åtminstone inte alltför mycket. Det blir lätt en distraktion och en kopiös tidstjuv, även om det också kan vara ganska kul ibland. Men jag är mer intresserad av att ge lite djupare avtryck, både hos individer och i det större sammanhanget.

Och – det här är viktigt – det ska finnas en uthållighet i det jag gör, dvs att det jag gör ska åldras på ett bra sätt, och kännas tänkvärt även när det gått lång tid. Det finns så många andra som är långt bättre än jag på att göra det snabba, där man mer eller mindre dagligen ska lägga ut något, men jag går inte alls igång på det, åtminstone inte just nu.

Fråga: Det låter ju lite von oben ärligt talat?

Svar: Kanske det, men jag tycker man ska jobba med sina styrkor, och mina ligger inte i att dagligen hålla på och mecka med sociala medier, och allt som dyker upp där. Jag tycker inte det är speciellt sunt alla gånger.

Fråga: Fair enough. Vad har du funderat på mer i sommar?

Svar: Jag har fått lite distans till Slutbantat, och även välbehövlig återhämtning. Nu är jag riktigt sugen på att komma igång med nästa bok. Att skriva är verkligen så roligt, och det är ju det som ska vara drivkraften. Jag vet vad jag vill skriva om, men det tänker jag inte säga riktigt än.

Fråga: Har du redan börjat?

Svar: Ja, så smått, men mest i form av research, och funderingar på sådana saker som innehåll och struktur. Det finns så mycket som människor behöver läsa och begrunda, vi står verkligen inför stora utmaningar inom en mängd olika hälsofrågor, inte bara övervikt.

Fråga: Så den kommer handla om någonting inom hälsa?

Svar: Ja, men det är nog så mycket jag vill säga så här långt.

Fråga: Är det inte ganska jobbigt att hålla på och skriva böcker?

Svar: Jo, i perioder, men det är också vansinnigt roligt. Och jag har blivit så positivt överraskad av Slutbantat, fram för allt vilken fantastisk plattform som en ny bok genast skapar. Den lever sitt eget liv nu, och den når ut till människor som jag aldrig hade nått ut till annars. Bara alla brev jag fått från läsare är värda sin vikt i guld, det är svårt att inte bli berörd. Det är inte så mycket annat jag skulle kunna göra än att skriva böcker som skulle få ett större avtryck, och samtidigt ge mig så mycket tillbaka.

En annan minst lika positiv erfarenhet är alla otroliga människor jag stött på, både när det gäller själva skrivandet och produktionen på förlaget, men sedan alla som jobbar med att sprida budskapet, inom media och podd-världen. Det är människor som jag annars aldrig stött på, och som är helt nödvändiga för att nå ut. Jag är så sjukt tacksam för allt detta, och jag tror att det skulle kännas väldigt tomt om jag inte fortsatte på den här vägen.

Fråga: Så du går igång på att skriva populärvetenskap, fattar. Då får vi hoppas att det blir en ny bok, och att den blir minst lika bra som Slutbantat.

Svar: Tack, det skulle jag tro. Jag lärde mig så otroligt mycket förra vändan, långt mer än vad jag någonsin lärt mig inom det akademiska, och det har jag naturligtvis enorm nytta av framöver.

Fråga: What else? Något att tillägga innan vi rundar av?

Svar: Jag har gjort lite media nyligen, som någon kanske vill lyssna på. Tex var jag med i Nyhetsmorgon på TV4 idag, och pratade om att vi måste fokusera mer på insidan, och hur vi mår, inte vilket utseende vi har:

Jag var med i utmärkta podden Lära från Lärda tidigare i somras (avsnitt 128):

https://larafranlarda.com

och det finns nya krönikor på Food Pharmacy:

https://foodpharmacy.se/category/erik-hemmingsson/

Har du inte läst Kring denna kropp av Stina Wollter, så gör det. Den berör.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s