Du får inte färre fettceller vid viktnedgång

white_adipocytes

I boken har jag skrivit en hel del om betydelsen av fettceller, både när det gäller antal och storlek, som är extremt relevant för alla som vill förstå övervikt, och vill väga mindre. Härom dagen skrevs det om detta i Läkartidningen, se här. Det faktum att vi inte blir av med fettceller är en av de stora anledningarna varför det är så svårt att bibehålla en viktminskning. Det handlar verkligen inte om bristande karaktär när vikten kommer tillbaka, det handlar (bl a) om extremt stark biologi.

2 reaktioner på ”Du får inte färre fettceller vid viktnedgång

 1. Löparen5356 skriver:

  Hej Erik! Jag har läst lite i din bok och lyssnat på flera av dina intervjuer. Jag förstår att personer som är överviktiga kommer ha svårt att behålla en vikt efter att man gått ned i vikt livet ut. Men gäller det även de som är lite överviktiga, alltså gäller det även om man har gått ner 5-8 kg. Borde det inte vara lättare att stå emot kroppens tillbakadragande än om man gått ned 30 kg? Och om detta stämmer varför säger sjukvården och alla läkare och dietister jag mött att man ska gå ned i vikt för att jag ska få en massa hälsofördelar om man vet att man med största sannolikhet kommer gå upp de om ett år eller så. Är det omöjligt att för mig att gå ned ca 5-8kg och behålla det livet ut? Har ett BMI på 31 och är 18 år. Väldigt tacksam för svar!

  Gilla

  • Erik Hemmingsson skriver:

   Hej! Ja, allt är möjligt, så visst kan du gå ner 5 kg och bibehålla det, men jag tycker det viktigaste är att fokusera på hälsan och välmåendet (psykiskt, emotionellt, socialt, etc) överlag och inte så mycket på vågen. Lägg om livsstilen på ett sunt och balanserat sätt och se vad som händer. Jag tycker sjukvården behöver tänka om en stor del av deras rådgivning när det gäller övervikt, eftersom utsikterna att lyckas på lång sikt är så små. Erik

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s