Pratar bantning i Kropp & Själ i P1

Namnlöst

Det blev ett bra program i Kropp & Själ, som handlade om biologiska aspekter av övervikt främst. Det är naturligtvis viktigt att få fram att vad vi väger som vuxna bara delvis beror på sådant vi själva kan påverka i nutid, t ex våra mat- och motionsvanor.

Som vanligt i den här typen av program, tyckte jag det bästa kom från den mer personliga berättelsen (i början av programmet) från en person (Alec) som tidigt drabbades av övervikt, och som sedan fastnade hårt i bantningsträsket. Vi fick höra öppet och ärligt om vilket tufft liv han haft pga övervikt och mobbing, och därefter den konstanta och destruktiva bantningskampen han kände sig tvingad att hålla på med. Det blir lätt en nedåtgående spiral, som är tuff att ta sig ur. Det är verkligen hög tid att vi slutar med den här typen av fysisk och psykisk späkning, och accepterar oss som vi ser ut, och börjar fokusera på att må bra psykiskt och hitta en hälsosam balans när det gäller våra vanor. Och inte minst behöver vi sluta skuldbelägga överviktiga för en svag karaktär.

https://sverigesradio.se/kroppsjal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s